Nästan hälften av alla nyanställda brandmän ska vara kvinnor, är ett mål som satts upp. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Tuff målsättning

Fler kvinnor måste bli brandmän

Om fem år ska 40 procent av alla brandmän som anställs vara kvinnor. Det målet har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men det är ett orealistiskt mål, tror kvinnliga brandmän i Dalarna.

– Dels är det inte så många kvinnor som söker de här jobben, dels är det inte så många procent av brandmännen som idag är kvinnor, säger Carina Sparring, som är deltidsbrandman i Svärdsjö.

Det är MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, som i sitt nya handlingsprogram har målet om att fyra av tio brandmän om fem år ska vara kvinnor.

I dag finns det närmare 5 200 heltidsanställda brandmän i Sverige och av dem är 76 kvinnor. I Dalarna finns ingen heltidsanställd brandman som är kvinna.

Men nu ska alltså brandman bli ett mer jämställt yrke. Anneli Hansson, som administrativ chef vid DalaMitt, tror att det är möjligt om fler kvinnor söker.

– Ja, får vi dem bara att söka ska vi hantera det på ett bra sätt, lovar hon.

Carina Sparring tycker att det är ett angeläget mål, som satts upp.

– Det är viktigt att vi får in fler kvinnor räddningstjänsten, framhåller hon. Men jag tror inte att man uppnår målet under den tid som satts upp.

Lisa Linder Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".