Josef Erdem. Foto: Brita Kohlström
Borlänge-Kurdistan

Erdem bevakar valet i Kurdistan

Borlängebon Josef Erdem finns på plats för att bevaka valet när folket i irakiska Kurdistan idag ska utse sin första folkvalda president. Han sitter i vanliga fall i partistyrelsen för Socialdemokraterna i Borlänge och berättar att valet i Kurdistan är viktigt.

Valet främjar yttrandefrihet, det finns fria medier och alla partier har ställt upp i valet. Man ska välja både president och kandidater till det regionala parlamentet förklarar Josef Erdem.

FN tillsammans med 144 organisationer finns i Kurdistan för att bevaka att valet går rätt till.

– Det kurdiska området är väldigt känsligt, det finns många folkgrupper. Det kan hända att det dyker upp valfusk men det är väldigt stark bevakning. 29 partier deltar och alla har sina representanter i vallokalerna, säger Josef Erdem.

Han berättar också att små incidenter har förekommit men att man inte räknar med våld eller större konflikter.

De viktigaste frågorna handlar om förhållandet till Bagdadregimen och om olja.

För första gången finns en stark opposition som utmanar makten, men Josef Erdem tror att chanserna är små att de ska kunna hota de två största partierna, ett konservativt och ett socialdemokratiskt som gått ihop för att behålla makten.

Många svenskkurder i Dalarna följer nu valet med spänning.

Malin Österberg
malin.osterberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".