Dödsmisshandel tas upp i hovrätten

I dag inleds förhandlingarna i Svea Hovrätt mot den 22-årige Borlängebo som dömts för inblandning i dödsmisshandeln av en 32-årig tvåbarnsfar i Borlänge centrum en natt i våras. Förhandlingarna kan leda till att 22-åringen får ett lägre straff än de fyra år i fängelse som Falu tingsrätt dömt honom till.
I tingsrätten åtalades 22-åringen misstänkt för mord, men Falu tingsrätt kunde inte finna det styrkt att det var han som stod för det dödande våldet. Det bedömdes i stället vara en annan person som 22-åringen var i sällskap med som varit ansvarig. Den personer är ännu okänd och alltså på fri fot. Tingsrätten dömde 22-åringen för grov misshandel och medhjälp till grovt vållande till annans död. Enligt tingsrätten har 22-åringen gjort ett jämfotahopp på 32-åringens bröstkorg, men det hoppet ansågs inte ha bidragit till mannens död. Dessutom dömdes 22-åringen för misshandel av den kamrat som 32-åringen hade sällskap med den aktuella natten i våras. Straffet blev´fyra års fängelse. 22-åringen, som aldrig erkänt brotten mot tvåbarnspappan, överklagade domen. Han kräver att bli friad från brotten och därmed också slippa betala ett skadestånd på 115 000 kronor till de anhöriga. Chefsåklagare Christel Anderberg har dock för sin del valt att inte överklaga. -Fyra års fängelse är ett acceptabelt straff för det som tingsrätten fann styrkt, säger hon till Dala-Nytt. Ett högre straff än så kan inte hovrätten utdöma eftersom åklagarsidan avstått från att överklaga. Däremot kan alltså förhandlingarna i Svea Hovrätt idag och i morgon resultera i en mildare dom för 22-åringen. För knappt tre veckor sen häktades en 23-åring misstänkt för att ha varit den som dödade tvåbarnspappan i Borlänge. Men mordutredningen mot honom har därefter lagts ner i brist på bevis.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".