Vindkraftsmål ligger på is i Dalarna

Inte ett enda nytt vindkraftverk har byggts i Dalarna i år och trots högt uppsatta mål från regeringen ligger flera färdiga projekt på is. En av anledningarna är den svaga svenska kronan.

- Vi har ett kostnadsläge som gör att vindkraftverken blir ungefär 20 procent dyrare i år jämfört med 2008. Alla projektörer inväntar att kronan ska stärkas gentemot euron, säger Dala Vind Ab:s VD Kjell Jansson.

Under 2008 rådde det byggnadsboom och över 40 nya vindkraftverk uppfördes i Dalarna, men i år har alltså inte ett enda nytt bygge påbörjats. Kjell Jansson berättar att det finns färdiga projekt som skulle kunna sättas igång men att inga upphandling har slutförts i år.

Regeringen har ett uppsatt mål för hur mycket förnybar energi vi ska utvinna från vindkraften år 2020 och som innebär att runt 6000 nya vindkraftverk behöver byggas i hela landet. För att klara det här målet måste utbyggnaden ta fart igen.

- Som det ser ut idag kan det bli problem om vi inte får den här förändringen med att kronan stärks och ett elpris som ligger stadigvarande över 45 öre, säger Kjell Jansson.

- I Dalarna finns det planer på att bygga mellan 200 och 300 vindkraftverk för att Dalarna ska dra sitt strå till stacken, fortsätter han.

Hur ser du på den närmsta tiden?
- Även om vi har ett läge nu där det inte går att slutföra upphandlingar så är jag helt övertygad om att vi inom ett halvår har ett helt annat läge och att det börjar lösas upp och att vindkraftutbyggnaden kommer igång, avslutar en optimistisk Kjell Jansson, VD för Dala Vind AB.

Malin Österberg
malin.osterberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista