I Dalarna får alla studenter bostad

Alla studenter vid Högskolan Dalarna kommer att få bostad. Det garanterar den bostadsgaranti som finns, trots att antalet studernade kommer att öka mycket kraftigt i höst. Dalarna går därmed emot många andra högskoleorter, där det är kris med bostäder.

– Har man anmält sig före den 25 juli är man garanterad bostad från terminsstarten, intygar Karolina Spångberg på bostadsbolaget Kopparstaden i Falun.

– Och för de som hör av sig efter det datumet försöker vi få fram en bostad så fort vi kan, troligen från 1 september.

Om de vanliga studentrummen tar slut, kommer bostadsbolagen att använda sig av exempelvis trerumslägenheter, som två personer får dela på, för att uppfylla bostadsgarantin.

Högskolan Dalarna har i år 5 000 fler sökande än förra året. Det gör att man har utökat studentbostadsområdet, för att uppfylla bostadsgarantin.

I början av augusti vet man högskolan hur många studenter det faktiskt blir, och därmed bostadsbehovet.

– Men helt klart blir det många studenter i år och högskolan kommer att känna av trycket, säger Joacim Svensson, som är ordförande på studentkåren.

– Det känns som att vi tillsammans ska klara av det, men det kommer att bli lite tajt även vid Högskolan Dalarna, tror han.

Thomas Andersson
thomas.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista