Mordbränderna

Mastodonträttegången inleds idag

Idag startar rättegången mot den familj som står åtalad för de mordbränder som skedde i Berga by i Transtrand, Sälen, med början i december år 2000. Det omfattande målet planeras ta sju månader. Det är något som gör att andra rättegångar vid Mora Tingsrätt kan tvingas skjutas på framtiden, säger Lars-Erik Bergström, chef för Moras Tingsrätt.

Den här rättegången är bland de mest omfattande i Mora Tingsrätts historia. Rätten har bestämt att avsätta hela 60 förhandlingsdagar för målet. Man kommer inte att vara klar förrän i februari. Det betyder att andra rättegångar får vänta.

--  Vi försöker så gott vi kan att hålla de rättegångar som vi har tänkt oss. Några mål kan dock bli lidande. Det får den konsekvensen att målen blir äldre än vad de borde bli, säger lagmannen Lars-Erik Bergström.

Att det behövs så många rättegångsdagar beror på att bevisningen är omfattande och det är också flera åtalspunkter som ska gås igenom.

Rättegången börjar idag på plats i Berga by söder om Sälen.

– Det var önskemål från åklagaren, att han ville att rätten ska få se hur det ser ut på platsen. Sedan ska vi också höra tre vittnen som också måste vara plats för att handgripligen visa vad de sett, säger Bergström.

Matilda Eriksson-Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista