Hålet efter bortspolade stenar i kraftverksdammen i Ljustern i Säter. I bakgrunden syns Jan-Erik Bergkvist, vd för Säter Energi AB. Foto: Anders Brundell.

Nu repareras dammen i Ljustern

Översvämningarna i Säter efter regnen tidigare i somras blev omfattande på vissa ställen, och det blev också en del mindre skador på kraftverksdammen i Ljustern. Nu när vattenflödena är normala igen startar reparationsarbetet.

En del stenmassor spolades bort vid bräddavloppet vid kraftstationens vattenintag och där ska en inhyrd grävmaskin återställa bädden, det sker redan den här veckan. Dessutom ska bräddavloppet förmodligen byggas ut för att klara ännu högre flöden i framtiden.

Kraftverksdammen är dock säker i sitt nuvarande skick, och det är enligt flera samstämmiga sakkunnigas bedömningar ingen risk för genombrott, säger Jan-Erik Bergkvist, vd för Säter Energi AB, till Dalanytt.

Anders Brunell
anders.brundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".