Kommuner startar gemensam jour

På måndag startar en gemensam socialjour i Dalarna för nio kommuner. Tanken är att jouren ska hantera akuta sociala problem efter kontorstid. Lena Angberg är socialchef i Borlänge kommun, som är huvudman för den gemensamma socialjouren.

- Skälet till att vi gör det här är att vi vill ha en likvärdig jour i så många kommuner som möjligt, säger Lena Angberg.

Hon förklarar att jourerna ofta är väldigt olika organiserade i de olika kommunerna. Det är ofta socialnämndens ordförande och olika tjänstemän som får rycka in oregelbundet.
- Det är ofta hård belastning , så det är också av arbetsmiljöskäl som vi nu har en anställd jour.

Socialjouren kommer att ha sin hemvist i Borlänges polishus och via 112 så når man jouren som då gör en bedömning. Socialtjänsten har en laglig skyldighet att agera till skydd för barn och unga och till exempel människor med allvarliga missbruksproblem. Det är många olika situationer som kan göra att socialjouren får rycka ut.

- Det är akuta situationer där vi behöver skydda barn eller ungdomar. Det kan röra sig om misshandel, barn som har blivit övergivna eller bristande omvårdnad på olika sätt som är såpass allvarlig att det krävs ett agerande. Det kan också vara ett livshotande missbruk som kräver omedelbar vård, det är den typen av situaner som vi kan komma att ställas inför.

Vad hoppas ni att det här ska ge?
- Att det nu blir ett likvärdigt och prefessionellt bemötande i kommunerna som ingår i socialjouren och att vi får en gemensam erfarenhet som gör att vi kan agera ännu bättre. En kvalitéts- och kompetenshöjning samt ett ännu närmare samarbete med polisen, säger Lena Angberg.

De kommuner som ska ingå i jouren är Borlänge, Ludvika, Leksand, Mora, Malung, Avesta, Hedemora och Smedjebacken.




Malin Helldner
malin.helldner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".