1 av 2
Hans Moberg. Foto: Malin Helldner
2 av 2
Lars Johansson kontrollerar mönsterdjupet. Foto: Malin Helldner

Däck kontrolleras för ökad säkerhet

Idag genomförs däckrazzior på flera platser runtom i Sverige och så även i Borlänge. Där gör polisen trafikkontroller och när kontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta genom kontroll av mönsterdjup och lufttryck.

Däckrazzian är ett samarbete mellan Polisen, Vägverket, Däckbranschens informationsråd, NTF och Svensk Bilprovning.

Av alla bilister som kontrollerats kör ungefär 4,5 procent med olagliga däck och det är en minskning med cirka 30 procent sen däckrazziorna började genomföras 2005. Nästan 30 procent kör med slitna däck även om alla inte är medvetna om det. Syftet med däckrazzian är att upplysa förarna om vikten av att köra med rätt mönsterdjup och lufttryck i däcken. 

- Det är oerhört viktigt. Kör man med för slitna däck - och kanske till och med olagliga däck med mönsterdjup på mindre än 1,6 millimeter kvar har man inget bra grepp på däcken och kan råka ut för obehagliga situationer när man behöver greppet som bäst, säger Hans Moberg som är vd vid NTF Dalarna.

Vad säger folk när ni ska kontrollera däcken?
- Vi ställer lite frågor, dels för vi statistik över om det är en man eller kvinna, vi frågar om bilens årsmodell - om det är en gammal eller ny bil har en viss betydelse för däckens skick. Sedan frågar vi dem vad de tror om sina däck, om de är bra eller dåliga? Hittills har de flesta svarat att däcken är bra. Men det stämmer inte riktigt, de tror att de har bra koll men så är det inte riktigt.

Vad hoppas ni att det här ska resultera i?
- Dels att förarna får koll på sina däck och får hjälp av oss och dels att vi gör en koll så att vi vet att vi jobbar med rätt saker så att vi har en bättre potential, säger Hans Moberg.

Malin Helldner
malin.helldner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".