Falun

Måste betala för att göra sitt jobb

Det finns inget annat yrke, där man måste betala för att göra sin yrkesuppgift. Det säger lärarna i Falun, med anledning av att de nu måste betala för de pedagogiska måltiderna, som är skyldigheter att äta tillsammans med eleverna.

Lärare på grundskolan har skyldighet att äta tillsammans med sin elever. Det är en av deras arbetsuppgifter. Därför har de tidigare haft gratis lunch. Det tas nu bort och från och med den här terminen måste de betala för luncherna.

– Det är tråkigt. Det är ändå ett jobb vi utför i matsalen och det tycker vi inte att vi ska behöva betala för, söger Kicki Fohlin, som lärare på Britsarvsskolan i Falun.

Kicki Fohlin brukar sitta och äta med sina elever. Hon ser till att de sköter sig, inte slänger för mycket mat eller är för stimmiga. Det här tillhör hennes arbetsuppgifter, kallas för pedagogiska måltider och är nu något hon alltså måste betala för.

– Om vi inte fanns i matsalen skulle det troligen blir totalt kaos där, då matpersonalen har fullt upp med sina andra arbetsuppgifter.

Ingrid Stenvall är ordförande för lärarförbundet i Falun.

– Det finns inget annat yrke, där man måste betala för att utföra sin arbetsuppgift, betonar hon. Och som det är redan idag har många lärare svårt att få ut sina raster.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".