Lugnet kan bli VM-centrum igen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Falun

Kampen om skid-VM 2015 hårdnar

Sven von Holst, skid-VM-general 1993, leder Falu kommuns projektgrupp som ska marknadsföra Faluns kandidatur till skid-VM 2015. Redan nästa sommar tar Internationella Skidförbundet beslut om var VM ska gå. Enligt von Holst är det en stor fördel för Falun att arrangemanget koncentreras till Lugnetanläggningarna.

Vid tre tillfällen - 1954, 1974, 1993 - har Falun arrangerat längdsskid-VM. Kommunen sökte även mästerskapet 2013, men då blev det nobben. Nu är man inne i slutspurten av kampanjen inför skid-VM 2015.

Nästa sommar tar Internationella Skidförbundet, FIS, beslutet om var mästerskapet ska gå. Förutom Falun har bl a Lahtis i Finland, Zakopane i Polen och Oberstdorf i Tyskland sökt.

Sven von Holst är optimist om Faluns chanser:

--  Falun är ju erkänt skickliga att genomföra ett skidarrangemang. Det vet alla. Istället gäller det att presentera ett breddat koncept. Vi ska därför bredda underlaget, intresset och medverkan från alla regioner i Dalarna. 

--  En av Faluns tydliga fördelar är att allt är komprimerat runt Lugnetanläggningarna. Det är något som vi ska trycka på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".