Foto: Olli Manninen/ Naturskyddsföreningen/ Scanpix

Skogen måste inte kalhuggas

Sluta med kalhyggen och bruka skogen hyggesfritt med en särskild metod istället. Det tycker Bonnie Nilzon från Gustafs. Han är certifierad trädmärkare enligt principen Naturkultur och han anser att man inte behöver kalhugga skogen överhuvudtaget.

- Forskning har visat på senare tid att det går mycket bra att avverka skog när man plockar ut de träd som vuxit färdigt och de som är dåliga och så sparar man de träd som inte vuxit klart.

Det är rätt banbrytande, det här?
- Det måste man nog säga. Jag skulle nog vilja påstå att det här är en ny era inom skogen som vi ser gry nu, säger Bonnie Nilzon.

Den hyggesfria metoden går ut på att man till skillnad mot tidigare inte tittar på hela skogen som ett stort bestånd utan istället tittar på varje grupp av träd för sig. I en grupp med träd så finns det naturlig konkurrens och genom att lämna ett stort träd kvar i gruppen och tar bort de träd som är ungefär lika stora eller skadade och sjuka - så växer det här trädet mycket fortare och de små träden man sparat runtomkring får bättre kvalitét.

- Metoden har flera fördelar. Det är dels att det ger mycket mer pengar till skogsägarna, för det andra ger det mer pengar till samhället genom större skatteintäkter och fler arbetstillfällen. För det tredje så är det bra för miljön, inte minst genom att vi då minskar utsläppen av koldioxid som sker från kalhyggen idag, säger Bonnie Nilzon.

Vad är nackdelarna?
- Svårigheterna är att många människor som jobbar i skogen idag har kört in sig på att tänka som de gör idag angående kalhyggen som en naturlig del. Att bryta upp det tänket är nog den största svårigheten, tror han.

Så till stor del handlar det om att ta vara på den skog som redan finns?
- Ja, att ta reda på de genetiska resurser som finns och att ta reda på de plantor som redan finns i en befintlig skog och att uttnyttja konkurresen till vår fördel.

Malin Helldner
malin.helldner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".