Mora

Över 8000 kräver att BB bevaras

Proteststormen mot att Mora BB fortsätter att hålla stängt växer. Sammanlagt står nu över 8000 namn bakom den facebookgrupp- och namninsamlingslista som kräver att Mora BB ska bevaras. Morabon Katarina Sollgard var med och startade upproret.

- Förhoppningen är ju att det här ska leda till ett politiskt beslut. Att de säger att "Mora BB inte ska stängas", säger Katarina Sollgard.

Det var den 12 augusti landstingsledningen gick ut och berättade att Mora BB inte skulle öppna efter sommaren som planerat. Istället ska man nu hålla stängt minst fram till nyår då bristen på förlossningsläkare är så akut att säkerheten riskeras. Om man inte lyckas rekrytera fler läkare vet ingen vad som händer sen.

Katarina Sollgard tar Lycksele till exempel.
- Där fattades det ett politiskt beslut om att deras BB inte ska stänga före år 2014. Där har de sett till att löst personalfrågan på andra sätt. Till exempel genom att flytta specialoperationer från det stora sjukhuset i Umeå till Lycksele för att de ska kunna ha kvar specialitéer där.

Den stora frågan allmänheten i Mora ställer sig är hur rekryteringen av förlossningsläkare gått till.
- Vi måste fråga oss varför det inte vill komma läkare hit. Beror det på kliniken i sig , beror det på vad man erbjuder eller på att Mora är ett dåligt ställe att bo på? Här måste alla dra sitt strå till stacken. Det är politiker som styr över budgeten och det är budgeten som styr vad man kan erbjuda.


Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".