Karin Bergner och Ellenor Smids är kritiska till det sätt som barnskötarna behandlas på. Foto: Emma-Karin Björk
Orsa

Barnskötare ett jobb på undantag

Barnskötarna prioriteras allt mindre. När personal sägs upp i kommuner, är det ofta barnskötarna som först får gå, trots många år i yrket. Detta för att de inte ha den formella högskoleutbildning, som numera krävs. En hel yrkeskår halshuggs, säger man från fackligt håll.

När Orsa kommun sa upp anställda var det barnskötarna, som först fick gå.

– Det är en tendens i hela landet att man byter ut barnskötare mot förskolelärare för att höja kompetensen, säger Ellenor Smids, som är sektionsordförande på kommunal i Orsa.

– Jag tycker att det här sker alltför brutalt, anser hon.

Här hugger man av en hel yrkeskår jäms med benen.

När kommunen var tvungen att spara, så sa man upp anställda inom barn- och utbildningsnämnden i Orsa. Största gruppen som får lämna sina jobb är barnskötare. Många har mer än tio års erfarenhet från yrket. Men idag räcker inte det. Man ska ha ett visst antal poäng på högskolan för att få jobba på förskolan.

– Barnskötarna har visserligen inte den pedagogiska utbildningen från högskolan, men de har så mycket annat än betyg i pedagogik, det handlar om en omvårdnad som de är proffs på, betonar Ellenor Smeds.

Karin Bernger har jobbat som barnskötare i Orsa i tio år. I juni måste hon lämna sitt jobb. Hon känner frustration över det.

– Det känns som att det är vi barnskötare, som mest får betala för skolans nedskärningar, tycker hon.

– Man frågar sig om man är värd nånting, då en hel yrkeskår kastas ut på det här viset.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".