Arbetsmarknaden

Fler arbetslösa i länet i år

Arbetslösheten i Dalarna fortsätter att öka och efterfrågan på arbetstskraft är låg om man undantar turistnäringen. Det framgår av Arbetsförmedlingens rapport om läget i augusti.

6 855 personer var i slutet av augusti arbetslösa här i länet, och det är en ökning med närmare 2 900 jämfört med augusti i fjol.

Arbetslösheten är just nu är uppe i fyra procent av befolkningen i åldern 16-64 år, men den är ändå något lägre än i riket som helhet.

Arbetslösheten ökar mest i gruppen 25-34 år. Där handlar det om en fördubbling i det närmaste på ett år.

Den låga efterfråga på arbetskraft som länet har syns tydligast inom tillverkningsindustrin och den offentlilga sektorn. Men turistnäringen är alltså ett lysande undantag. Anläggningarna här i Dalarna har byggs ut och branschen förväntar sig en ny rekordsäsong. Nu i augusti anmäldes därför ett större antal lediga platser inom turistnäringen än i fjol, och det här är jobb som kan komma många ungdomar till del.

Och varseltrycket har börjat lätta även om de som varslats hittills i år är mer än tre gånger fler än under motsvarande period i fjol.

Drygt 1 900 personer har varslats om uppsägning i länet under årets åtta första månader.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".