Avesta

Rånade sin fars butik

21-åringen gick beväpnad in i sin fars butik, hotade och band personalen och rånade den. Han greps senare tillsammans med en kumpan och de har nu dömts till fängelse i tre respektive två år av Falu tingsrätt.

Det var på morronen den andra juni, som tre maskerade män dök upp på lagret i livsmedelsbutiken i Skogsbo i Avesta. Den ene av dem bar på ett pistolliknande vapen .

De försökte komma åt nycklarna till butikens kassaskåp, där närmare en halv miljon kronor förvarades, men misslyckades med det.

 Bakbands

Två kvinnliga butiksbiträden blev hotade med pistolen och innan rånarna försvann med cigaretter för drygt 90 000 kronor och en dator, hade kvinnorna tvingats ner på golvet, bakbundits och fått munnarna ihoptejpade.

Två misstänkta rånare greps senare och åtalades, den tredje är fortfarande på fri fot.

Den ene av rånarna är 21 år och son till den man som äger butiken, den andre hade inte fyllt 20 när rånet begicks.

Båda nekar till brott, men enligt Falu tingsrätt finns det tillräcklig bevisning, såväl muntlig sådan som bevisning från övervakningkameror.

Övervakningskamera filmade

Alla tre männen finns på bilder från en bensinstation i Hedemora tidigare på morronen, då en hyrd bil lämnades tillbaka. Bilderna på männen överensstämmer enligt rätten med de från butikens övervakningskamera.

Även om rätten anser att brottet inte är tillräckligt allvarligt för att betecknas som grovt rån, så döms 21-åringen till ett fängelsestraff på tre år.

Den påföljden hade det också blivit för den andre rånaren om han varit något äldre. Eftersom han bara var 19 år när brottet begicks, nöjer sig rätten med två års fängelse för honom.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".