Rättvik kritiseras

”Avdemokratisering och diktatur”

Den politiska organisationen i Rättvik kritiseras eftersom makten koncentrerats till kommunstyrelsen och de fyra kommunalråden. En av kritikerna, Perols Ulla Gudmundsson, tycker att alla demokratiska kanaler har strypts.

Det har snart gått tre år sedan den politiska majoriteten möblerade om i Rättviks kommun och tog bort nämnderna. I andra kommuner så finns det till exempel skolnämnder och socialnämnder som ska diskutera frågor innan beslut tas. I Rättvik hamnar frågorna direkt på kommunstyrelsens bord och de är styrelsen tillsammans med kommunalråden som har makten.

- Centern sitter fyra stycken och ´bestämmer allt, säger en man i Rättvik.

När enhetschefer och tjänstemän i Rättvik blivit tillfrågade om vad de tycker om omorganisationen så är de flesta ganska nöjda, men några saknar en kommunchef. Torsten Hedlund är kommunrevisor han ser både positivt och negativt på hur Rättvik jobbar utan nämnder.

- Vissa frågor ska tas snabbt men ibland kommer frågorna på bordet nästan direkt och då har man ju ingen chans att disktera den, säger Torsten Hedlund.

Perols Ulla Gudmundsson har länge varit engagerad i vad som händer i kommunen. Hon leder bland annat ett nätverk för äldrevården. Hon är kritisk till det politiska klimatet i Rättvik.

- Jag tycker att det är en avdemokratisering av Rättvik, säger Perols Ulla Gudmundsson som menar att alla demokratiska kanaler har strypts.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".