Jonas Larsson-Thörnberg och Per-Uno Frank från Ungdomsstyrelsen träffade Moraungdomar vid sitt besök. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg
MORA

Ungdomsfinalist utvärderades

För andra året i rad är Mora en av tre finalister som kan utses till Årets Ungdomskommun. Vinnaren utses av statliga Ungdomsstyrelsen som igår fanns på plats i Mora för att se om kommunen håller måttet. Under dagen träffade de politiker, tjänstemän och ungdomar i Mora.

Förra året fick Mora se sig slagna av Umeå som årets ungdomskommun men nu har kommunen återigen kvalat in bland finalisterna och tävlar mot Söderhamn och Skärholmens stadsdel.

Den första december meddelar Ungdomsstyrelsen om Mora blir årets ungdomskommun. Igår var styrelsen i Mora och politiker och tjänstemän där fick presentera hur de arbetar för att förbättra ungdomars inflytande och villkor

Per Uno Frank handläggare på Ungdomsstyrelsen säger att de tittar efter hur ungdomarnas situation är i kommen och hur kommunen tar hand om dem.

- Vi vill veta hur deras inflytande och levnadsvillkor, säger Per Uno Frank.

Tanken är att den vinnande kommunen ska ta ungas behov och engagemang på allvar och ungdomarna ska ha ett verkligt inflytande. Ett långsiktigt strategiskt arbete med ungdomar är också något som väger tungt.

Igår fick representanterna från Ungdomsstyrelsen bland annat se det planerade nya ungdomskulturhuset i Mora:

Ellen Lidegran sitter i Moras ungdomsråd och hon tycker att kommunen gör ett bra jobb.

- Dom senaste åren har kommunen verkligen visat att det verkligen finns intresse för ungdomars arbete och åsikter, säger Ellen Lidegran.

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson.rehnberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".