Falubo nekar till åtta våldtäkter

En 31-årig Falubo, som dömts till ett långt fängelsetraff för åtta våldtäkter på en kvinna som han heft en relation med, överklagar domen till Svea hovrätt. Åklagaren, däremot, vill att straffet skärps.

Åtalet mot mannen gällde sju våldtäkter, där han misstänks ha brukat våld för att genomföra samlag och sexuella handlingar, som kan jämföras med samlag. I det åttonde fallet misstänks han ha utnyttjat att kvinnan var hjälplös på grund av berusning.

Falu tingsrätt framhöll i sin dom, att det framstått som helt klart att kvinnan återgett händelseförlopp som verkligen har inträffat.

Mannen dömdes till fyra års fängelse. Själv har han hävdat inget skett mot kvinnans vilja.

I överklagandet till Svea Hovrätt skriver försvarsadvokaten att hans klient omedelbart skulle ha avbrutit de sexuella handlingarna om kvinnan önskat det.

Försvaret vill i hovrätten höra två nya vittnen, två kvinnor som 31-åringen tidigare haft en långvarig relation med.

Avsikten är att de ska styrka att mannen inte skulle fullfölja en sexuell aktivitet, om hans partner uttryckte smärta och omedelbart ville avbryta det hela.

Förstahandsyrkandet är att åtalet ogillas i sin helhet. I andra hand yrkas att gärningarna bedöms mildare och påföljden bestäms till villkorlig dom, eventuellt då förenad med samhällstjänst.

Åklagaren har i ett så kallat anslutningsöverklagande yrkat på att mannen döms till ett längre fängelestraff än fyra år.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".