Rättvik

Delat om Rättviksmodellen

Meningarna går isär bland allmänhet och politiker om hur den nya politikerorganisationen fungerar i Rättvik. Den infördes efter senaste valet. Kommunalråd Jonny Jones (C), som är arkitekten bakom förändringen, tycker att det politiska ledningsarbetet nu fungerar bättre än förut. Anders Björkman (S) tycker att det mesta blivit sämre.

Nämnder och styrelser avskaffade i Rättvik efter valet 2006. Istället finns fyra kommunalråd och de flesta besluten tas av de 13 politikerna i kommunstyrelsen.

-  Vi har ett bättre politiskt klimat mellan majoriteten och oppositionen, vi är mer överens nu än förut, säger Jonny Jones, som inte ser några problem med de avskaffade nämnderna.

- Att en nämnd längre ut i organisationen fattar beslut är inte mer demokratiskt än att kommunstyrelsen gör det, säger han.

Anders Björkman (S) har en annan uppfatnning:

- Kontaktytan ut i verksamheten och till allmänheten har minskat drastiskt. Kunskapen om hur verksamhetenerna fungera har försämrats betydligt.

Han tycker att det högst beslutande organet kommunfullmäktige avlövats:

- Fullmäktige är tysta majoriteten, säger Björkman.

Emma-Karin Björk
emma-karin.björk@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".