Jan Asplind från Grycksbo klarade sig från tsunamin i Thailand. Foto Eva Larsen
Fem år efter tsunamikatastofen

"Det såg ut som en krigszon"

En del svenskar, som överlevde tsunamin i Sydostasien för snart fem år sedan, mår fortfarande mycket dåligt. Och det är ytterst få av dem som söker hjälp inom psykiatrin.  Det visar en ny studie, som publiceras i Läkartidningen under onsdagen. En av dem som klarade sig från tsunamin i Thailand är Jan Asplind från Grycksbo och han säger att minnena därifrån lever kvar.

Den nya forskarstudien, från Uppsala, visar bland annat att de flesta som har behövt behandling har vänt sig till sin husläkare eller kuratorer. Det är få av dem som mår dåligt, som vänder sig   till psykiatrin.

En av dem från länet som var i Thailand under tsunamin 2004 är Jan Asplind från Grycksbo. Han var i Khao Lak tillsammans med sin fru och tio andra reskamrater. Alla han kände klarade sig men minnesbilderna från den där annandagen lever kvar. Någon proffisionell hjälp har paret inte fått utan istället har de pratat mycket med sina vänner och reskamrater om händelsen i Thailand.

Reporter Eva Larsen
eva.larsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".