Jessica Unogård. Foto: Johannes Rosendahl
Falun-Borlänge

Två små turistbolag blir ett större

De förra rivalerna Falun och Borlänge tar ytterligare ett steg närmare varann. I dag avslöjades att de två slår ihop sina turistbolag för att bilda ett stort gemensamt bolag. Genom att vara större hoppas man att regionen ska kunna synas bättre i den hårdnande konkurrensen på turistmarknaden.

I dag driver VisitFalun AB turistbyrån i Falun. Bolaget ägs gemensamt av kommunen och turistföretag. VisitFalun hjälper också till att marknadsföra Falun på olika sätt och stöttar arrangörer av evenemang.

I Borlänge är det Borlänge & co som på motsvarande sätt de senaste åren skött turistverksamheten.   

Det nya bolaget får en omsättning på minst 16 miljoner. Den siffran och antalet anställda kommer att öka, tror de ansvariga. 

Vid årsskiftet ska bolaget vara klart. Det kommer att heta VisitFalunBorlänge AB.

Större är styrka

Jessica Unogård, som jobbar med turism i Borlänge, tror mycket på det här:

- Samarbetet ger en större produktportfölj. Vi kan bättre ta hand om besökarna som kommer till regionen. För att kunna sticka ut på turistmarknaden så behövs det starka krafter för marknadsföring.

- För att kunna vara med i större sammanhang och då en större storlek en styrka.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendah@sr.se

VisitFalunBorlänge AB

Destinationsbolag med affärsområdena Turism och Evemang/Konferens. Bolagets verksamhet startar 1 januari 2010 (Alla nödvändiga kommunala beslut i Falun och Borlänge ska vara klara tills dess).

Ägare: turistnäringen i Falun-Borlänge via ägarförening 51 %, Borlänge kommun 24,5 % och Falu kommun 24,5 %.

Möjligheter med samgåendet; effektivisera utvecklingsarbete, skapa effektivare organisation, samordna kompetens, konkurrenskraftig produktportfölj, året-runt-destination, samordna marknadsresurser. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".