Sågverken drabbas

Ingen utbildad sågverkspersonal

Behovet av utbildad sågverkspersonal är stort i Dalarna men det finns ingen utbildning för sågverksarbetare i landet. I flera år har Magnus Proos, vd för Fiskarhedens Trävaru i Transtrand, försökt få gymnasieskolorna i norra Dalarna att starta en grundutbildning utan att lyckas.

- Här i Dalarna finns världens bästa råvara och stora sågverk som levererar mängder med högkvalitativa trävaror på export. En grundutbildning borde finnas i Dalarna, säger Magnus Proos.

Inte en enda av gymnasieskolorna i Sverige erbjuder en industriutbildning med inriktning mot sågverksarbete.

I Dalarna finns nio stora sågverk som tillsammans behöver nyanställa ungefär 40 personer om året och bristen på grundutbildad arbetskraft börjar bli ett stort bekymmer för branschen.

- Det betyder att svensk sågverksindustri tappar i effektivitet och därmed i konkurrenskraft gentemot utländska företag, säger Magnus Proos, som hoppas att få en sågverksutbildning till Dalarna.

Men hittills har Magnus Proos inte fått gehör för sin idé om en grundutbildning med inriktning på sågverksarbete, trots att hans företag erbjudit sig att stå för datorer med program som simulerar sågverksarbetet och också ge praktik.

- Idag måste varje sågverk själv stå för grundutbildningen och det tar två år innan en nyanställd är upplärd, säger Magnus Proos.

Agneta iderot
agneta.iderot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".