Många lämnade Svenska kyrkan kring kyrkovalet
SVENSKA KYRKAN

Massavhopp vid kyrkovalet

Medlemsavhoppen från Svenska kyrkan ökade i nio av tio av Dalarnas största församlingar under perioden kring kyrkovalet den 20 september. I Falu Kristine församling förlorade de på tre veckor kring valet lika många medlemmar som normalt lämnar församlingen under fem månader.

Dalarnas största församling, Stora Tuna, är den som förlorade flest medlemmar veckorna kring kyrkovalet. De förlorade 54 stycken medlemmar. Därefter kommer Falu Kristine som på tre veckor förlorat 40 medlemmar. Normalt brukar två medlemmar i veckan lämna församlingen.

Annica Anderbrant är kyrkoherde i Falun och hon tror att många blev påminda om att de var medlemmar i Svenska kyrkan när de fick röstkortet.

- Då tänker dom, jag har ju funderat på att gå ur kyrkan och det är kanske läge att göra det nu, säger Annica Anderbrant.

Hon tycker att det är jättetråkigt att medlemsavhoppet blir en konsekvens av kyrkovalet.

- Tvärtom ska det ju få den effekten att påminna att kyrkan finns, säger Annica Anderbrant.

Maria Eklind har nyligen gått ur Svenska kyrkan och församlingen i Mora som hon tillhörde. Hon säger att hon funderat på att lämna kyrkan länge.

- Jag är inte praktiserande kristen. Då har jag ingen anledning att vara med i Svenska kyrkan, säger Maria Eklind.

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".