Ulrika Liljeberg Foto: Johannes Rosendahl.
Leksand

Centern skakas av politikeravhopp

Tre centerpolitiker i Leksand - Torbjörn Olsson, Toni Todorowski och Gordon Krmic - hoppar av partiet och bildar förmodligen ett eget lokalt parti. Formellt är det efter oenighet om exploateringen av mark och byggnader i centrala Leksand. Centerns kommunalråd Ulrika Liljeberg bekräftar avhoppen. Torbjörn Olsson vill i dag inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till en pressinformation i nästa vecka.

Centern är största parti i Leksand och har dominerat det lokala politiska livet under många år. Förra året avbröt centern samarbetet med de övriga borgerliga partierna och bildar nu en blocköverskridande kommunal regering med socialdemokraterna. Det var bl a oenighet om byskolorna som låg bakom den borgerliga splittringen.

- Visst det är speciellt att det här händer just i Leksand, säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg.

Det har under senare år funnits kritik internt inom centern mot att inte kommunledningen varit nog offensiv, bl a när det gäller bostadsbyggandet. Det råder bostadsbrist i kommunen och de tidigare positiva befolkningssiffrorna har vänts i minussiffror.

Torbjörn Olsson och Toni Todorowski sitter i fullmäktige. Olsson och Gordon Krmic är ersättare i kommunstyrelsen.

Vid en presskonferens i nästa vecka ska de tre avhopparna presentera sin framtida planer, förmodligen alltså ett nytt lokalt parti.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".