Borlänge

Överklagar våldtäktsstraff

För tre veckor sen dömdes en Borlängebo i 60-årsåldern till ett långt fängelsestraff för vålds- och sexbrott mot sin sambo. Nu har mannen överklagat domen för att bli försöka bli helt friad.

Mannen och kvinnan har känt varandra i 6-7 år och tidvis bott ihop. Efter att mannen ha avtjänat ett fängelsestraff återupptog de bekantskapen år 2007. Nu är alltså mannen på nytt dömd till fängelse. Det handlar om fem år för två våldtäkter, grov kvinnofridskränkning och övergrepp i rättssak.

Åklgaren ville ha mannen dömd för grova våldtäkter av det skälet att mannen varit hepatitsmittad och inte använt skydd vid de akturella tillfällena. Men våldtäkterna bedömdes av Falu tingsrätt vara av normalgraden.

Domen grundades på det som kvinnan berättat. Men mannens advokat hävdar i överklagadet till Svea Hovrätt att kvinnans berättelse inte har tillräckligt bevisvärde. I överklagandet påpekas också att kvinnan var alkoholpåverkad vid händelserna.

Kravet är alltså att åtalet mot mannen ogillas i sin helhet och att det utdömda skadeståndet på 215 000 kronor bortfaller. Oavsett utgången i ansvarsdelen anser advokaten att fängelsestrafffet på fem år är alltför långt för de gärningar som mannen fällts för.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".