1 av 2
2 av 2
Marie Hultén. Foto: Per Sjörs/ Vårdförlaget
MORA

Ny bok om vanvård av dementa

Det förekommer att demenssjuka blir utsatta för övergrepp och kränkande behandling av den personal som ska vårda och sköta om dem. En nyutkommen bok handlar om övergreppen och om hur man kan förebygga dem. Boken heter "Vanvård eller vård av gammal vana" och är skriven av Ola Polmé och Marie Hultén som är demenssjuksköterska i Mora.

- Den allra största delen av personalen inom demenssjukvården gör ett fantastiskt jobb, säger Marie Hultén, men det finns en liten klick som inte borde vara kvar i yrket och frågan är hur vi ska få de att inse det.

Det är en lång rad allvarliga missförhållanden som författarna ger exempel på boken. En orolig kvinna binds fast i en stol, tandproteser tas inte ut och tvättas så det blir infektioner och så i munnen, elaka tillmälen och rena trakasserier av personalen mot de personer som de ska vårda.

Den som anmäler ett övergrepp, enligt Lex Sara, kan bli mobbad på sin arbetsplats medan den som begår övergreppen går fri. Ofta vet chefer inte hur de ska hantera anmälningar om övergrepp. Dokumentationen är dålig.

- En person kan omplaceras gång på gång utan att den nya arbetsplatsen får veta vad som hänt tidigare.

- Öppna och ständiga samtal om hur dom dementa ska behandlas och stöttning av dom som vågar anmäla övergrepp är viktiga för att förebygga övergrepp, säger Marie Hultén.

Hon säger vidare att de dementa är en svag grupp som inte själva kan föra sin talan. De minns kanske inte övergreppet men känslan finns kvar hos dem. De demenssjuka kan inte välja vem som ska vårda dem!

- Den som inte klarar av att arbeta med människor som har en hjärnskada ska inte gå till jobbet och få lön utan söka sig något annat, säger Marie Hultén bestämt.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".