Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Södra Dalarna

Sju års fängelse överklagat

Ett brottmål som resulterade i sju års fängelse blir nu ett fall för Svea Hovrätt. Det handlar om en 43-årig man från södra Dalarna. Han har tidigare fällts för grova sex- och våldsbrott av tingsrätten men nu vill han frias helt.

Mannen dömdes av Falu tingsrätt för två grova våldtäkter och grov kvinnofridskränkning mot sin sambo. Enligt rätten har våldtäkterna handlat om anala samlag med kraftiga våldsinslag, som har lett till smärta och blödningar hos kvinnan.

Teknisk bevisning och direkta iakttagelser av vittnen saknas i det här målet. Precis som det ofta gör vad gäller brott i nära relationer. Men tingsrätten har bedömt kvinnans berättelser om det som hänt som tillförlitliga.

Men den bedömningen underkänns av försvaret i mannens överklagande. Hans försvarsadvokat skriver bl a att kvinnan vid åtminstone två tidigare tillfällen lämnat felaktiga uppgifter inför domstol. Försvaret tycker också att det är egendomligt att kvinnan inte uppsökt sjukvården, om hon skadats på det sätt hon har uppgett. Och en annan egendomlighet, enligt försvaret, är att hon efter de påstådda våldtäkterna ändå fortsatt sin relation med mannen.

Nu vill mannen bli friad helt och i andra hand vill han att brottrubriceringarna mildras och därmed också påföljden.

Reporter Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".