Leksand - Rättvik

Småföretagare lär sig upphandla

Det är krångligt med upphandlingar tycker många småföretagare. För att råda bot på detta ordnade företagarorganisationerna i Leksand och Rättvik igår en informationsträff.

Komunerna kring siljan upphandlar varor och tjänster för ungefär 600 miljoner om året. Och hur upphandlingarna går till har blivit en het fråga berättar Karin Torneklint som är regionchef på Företagarna i Dalarna-
– Många upphandlingar idag växer utanför länets gränser vilket gör det svårt för småföretagaren att hävda sig, säger Karin Torneklint.

Informationsträffens syfte var att berätta om hur en upphandling går till men även att lämna råd och tips på hur man lämnar anbud och vinner en upphandling, säger Cecilia Bogg, som offentlig upphandlare på Region Siljan: 
– Läs på, begär ut förfrågningsunderlag och gamla anbud för att läsa på hur andra gjort, säger Cecilia Bogg.

En av dem som kom för att lyssna var Anders Gustafsson som driver spistimerföretaget Agelia. Han tycker också att det kan vara krångligt med upphandling men tror det blir lättare med tiden.
– Det är som när man deklarerar, det är värst första gångerna men sedan när man gjort det några gånger så blir det lättare, säger Anders Gustafsson.

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".