Malung-Sälen

Ny sågverksutbildning på gång

Efter många års påtryckningar kan en grundutbildning för sågverksarbetare vara på gång i Malung-Sälens kommun. Det finns idag ingen sådan i Sverige utan sågverken tvingas utbilda all personal själva - vilket blir mycket dyrt.

- Svensk sågverksindustri håller på att tappa i internationell konkurrenskraft, till stor del som en följd av bristen på grundutbildad personal. Det sa Magnus Proos, vice VD på Fiskarhedens sågverk till Dalanytt i förra veckan.

Sågverken i Dalarna anställer cirka 40 nya personer om året så en utbildning skulle leda till jobb och efter flera års påtryckningar från företaget har nu Malung-Sälens kommun vaknat upp.

- I måndags var jag och två rektorer i Fiskarheden och diskuterade. Och nu har vi satt igång för att gå till djupet med den här frågan, säger Ola Olin (v) vice ordförande i Barn- och -utbildningsnämnden och ledamot i Kommunstyrelsen.

– Jag skäms lite för att vi inte har tagit tag i frågan tidigare. Vi har Sveriges bästa skog, sågverk med spetskompetens, så vi borde också har Sveriges bäst utbildade arbetskraft, säger Ola Olin, som kan tänka sig att samarbeta med andra kommuner i norra Dalarna för att få en sågverksutbildning till stånd.
- Vi har skogsutbildning i Älvdalen, snickeriutbildning i Mora, så en sågverksutbildning i Malung vore ett bra komplement, anser Ola Olin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".