Smittskyddsläkaren Anders Lindblom får sitt vaccin av en kollega. Foto: Johannes Rosendahl.

Vårdanställda avstår vaccinet

Var fjärde anställd i Landstinget Dalarna tvekar om de ska vaccinera sig mot svininfluensan. Många är rädda för vad vaccinet innehåller. Och att vaccinet i sig är farligare än själva influensan.

- Jag tycker att det är alldeles för lite information om vad det innehåller. Och det är alldeles för dåligt testat, säger Maria Dahrén, undersköterska på akuten på Falu lasarett.

Dalanytt har frågat samtliga anställda i landstinget om de tänker vaccinera sig mot svininfluensan eller inte. Drygt 4.000 svarade. Av dem säger 13 procent att de inte bestämt sig ännu. 12 procent säger nej. Här är några exempel på varför:

Landstingsledningen uppmanar hela dalarnas befolkning att vaccinera sig.

- Om man ska titta på den moraliska innebörden så är det ju så att för vissa får det ju större konsekvenser om man blir sjuk. Som vi som jobbar inom hälso- och sjukvården förstås. Det får ju större konsekvenser för människors liv och hälsa om många av oss är sjuka, säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom om att inte ens alla hans kolleger kommer att vaccinera sig.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Så här gjorde vi undersökningen

Landstinget Dalarna har ca 8.000 anställda.

Vi ställde frågan till de 9.347 personer som har en e-postadress kopplad till Landstinget Dalarna.

4.063 personer (43,5 procent) svarade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".