Höjda boräntor kan bli en chock

De flesta är inte förberedda på en kommande räntehöjning på bolånen. I Dalarna är hela 88 procent av de som har sådana lån helt oförberedda på dyrare tider. Det visar en undersökning, som Länsförsäkringar gjort och som bygger på intervjuer med 7 800 personer

Trots att räntorna just nu är historiskt låga, och att majoriteten av de som har bolån har mer pengar att röra sig med, så är det alltså en mycket stor andel som inte förbereder sig för framtida höjningar.

I landet som helhet är andelen 86 procent och i Dalarna är den alltså något högre ändå, 88 procent.

Det här oroar Länsförsäkringar.

– Inom ett år kommer sannolikt räntorna att börja stiga, säger Elisabeth Hedmark, som är privatekonom på Länsförsäkringar.

Om räntan är 4 procent år 2011, kommer utgiften för ett miljonlån vara 2 000 kronor mer i månaden än i dag, räknat före skatt.

-- Det kan bli kämpigt för ekonomin om man är oförberedd, enligt Elisabeth Hedmark. För de som har stora lån är det viktigt att både spara och amortera extra, nu när räntan är låg.

Undersökningen visar också att enbart 9 procent av hushållen i länet funderar på att låna mer eller ta nya lång trots det låga ränteläget. Rikssiffran är 10 procent.

-Och det är sunt att hushållen är försiktiga , säger Elisabeth Hedmark.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".