Rovdjurspolitik på agendan i Riksdagen

Licensjakt på varg och Länsstyrelser som beslutar om skyddsjakt istället för Naturvårdsverket.
Ja det är en del av regeringens förslag som tas upp i riksdagen idag. Men varken "Folkaktionen ny rovdjurspolitik" eller facebookgruppen "stoppa varghatet" är nöjd med förslaget, fast av olika anledningar. 

Regeringens förslag innebär i korthet att den svenska vargstammens tillväxt ska begränsas. Det blir Länsstyrelserna istället för Naturvårdverket som får besluta om skyddsjakt. Och det blir tillåtet med licensjakt på varg. Nils Björklund som är ledamot från Dalarna i "Folkaktionen ny rovdjurspolitik" är positiv till licensjakten men är tveksam till att det blir Länsstyrelsen som ska få besluta om skyddsjakt.
– Det är som att välja mellan pest och kolera, säger Nils Björklund.

Linus Arnberg står bakom Facebookgruppen "stoppa varghatet". Och han är inte heller nöjd med förslaget fast av andra orsaker.
– Det känns lite som man ger lillfingret till folk som bär sina nerver på utsidan. Det har ju varit sjukt enkelt att få skyddsjakt hitills. Licensjaktenen och skyddsjakten framöver vill jag ska vara för att skydda vargen och försöka stärka den i vår svenska fauna, säger Linus Arnberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".