Ungdomarna samlades i grupper och framförde sina önskemål om ett bättre Mora.
Demokrativeckan

Ungdomarna det viktigaste de har

Mer pengar till skolorna, så att de kan lägga dem på mat och på att stödja elever som behöver hjälp. Det är några förslag, som förts fram under demokrativeckan i Mora. Ungomar får tala om för politikerna var de tycket det är viktigt att satsa på.

Ungdomarna och politikerna har samtalat i smågrupper. Tillsammans har de kommit fram till olika handlingsplaner, för hur det som ungdomarna tycker är viktigt ska kunna bli verklighet.

Demokratidagen har arrangerats i Mora under tio års tid. För att fira jubileet hade man i år utökat den till en hel vecka.

– Vi har diskuterat tankarna på en stor hall för många olika sporter, berättar Andre Gatu, som går första årskursen på gymnasiet.

– Vidare vill att skolorna ska få mer pengar, som de kan lägga på till exempel mat och på att de som behöver hjälp ska få det.

Viktoria Sterner går också första året på gymnasiet.

– Jag hoppas verkligen att politikerna lyssnar på oss. Ungdomarna är ju det viktigaste som finns.

– Om de inte lyssnar på oss, vet jag inte hur vår framtid ska bli.

Malin Höglund är moderat och sitter i barn- och utbildningsnämnden i Mora:

– En grupp som jag varit med i, har fem olika handlingsplaner på hur vi ska kunna förverkliga våra önskemål. Och självklart tar vi till oss av det ungdomarna har att säga.

Matilda Eriksson-Rehnberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".