1 av 2
Irma Larsson från Gävle och Timo Korvanen från Borlänge vid Kulturens dag. Foto: Stefan Ubbesen
2 av 2
Timo Korvanen leder Borlänge Finska förenings manskör i klassiska tangon Satumaa. Foto: Stefan Ubbesen
Kulturens dag

Svårt föryngra finska föreningar

Den finska kulturen firades i Hofors igår av bland annat medlemmar från de finska föreningarna i Borlänge, Grängesberg och Smedjebacken. Men Irma Larsson, en av arrangörerna av Kulturens dag, tycker att det är svårt att få de yngre att engagera sig i de finska föreningarna.

De finska föreningarna i södra Norrland, dit Dalarna hör, ordnade Kulturens Dag i Hofors Folkets Hus igår. På plats fanns bland annat Borlänge Finska förenings manskör.

Arrangören Irma Larsson tycker att det är viktigt med en dag för den finska kulturen då bland annat deras sång, musik och dans lyfts fram.

- Det är väldigt viktigt att vi får fortsätta med våra traditioner så att även kommande generationer känner att dom hör hemma någonstans, säger Irma Larsson.

Medelåldern i de finska föreningarna är hög. Timo Korvanen, dirigent för Borlänge Finska förenings manskör, säger att de försöker få med de unga men att det är svårt.

- Den moderna finska kulturen är helt annorlunda och vi står väl på stället och stampar, säger Irma Larsson.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".