Äldre kvinnor lever med hot och våld

Män som flyttar möbler för att deras synskadade kvinnor ska slå sig eller män som gömmer mediciner för sina kvinnor är några exempel på hur de kan se ut i flera hem. Händelser som ser ut som olyckor bland äldre och funktionshindrade kvinnor men som ofta är dold misshandel.

Det var under kvinnofridsuppdraget som Länsstyrelsen var ute och intervjuade personalgrupper som jobbar mot utsatta kvinnor. Och det mest slående som kom fram var att det är många som har svårt att tänka sig att även äldre kvinnor blir utsatta för våld.
– Många kvinnor lever under hot och press och ständiga uppmaningar om vad de ska göra och inte göra, säger Liv Lennius på Länsstyrelsen Dalarna som har tillsynsansvaret för kommunernas sociala verksamheter.

Hon tycker nu att kommunernas hemtjänstpersonal måste få mer utbildning för att kunna upptäcka våldet mot dom dubbelt utsatta kvinnorna.

– Det kan säkert vara svårt för hemtjänstpersonalen att hantera det här men därför är det viktigt att de får utbildning. Det är ändå de som möter kvinnorna i deras hem, säger Liv Lennius på Länsstyrelsen.

Lena-Maria Busk
lena-maria.busk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".