Skärpta regler för brandskydd

Alla fastigheter i Borlänge, Falung och Säters kommuner ska från den 1 januari ha en brandsläckare eller liknande brand-
skyddsutrustning. Det har räddningstjänsten Dala mitt bestämt.

- Tyvärr är det för många som omkommer i bränder i de här tre kommunerna, säger Leif Andersson förbundschef för Räddningstjänsten Dala mitt.

- Vi har drabbats ganska hårt av dödsbränder i framför allt Borlänge och Falun de senaste åren, säger Leif Andersson.

Det nya beslutet innebär att alla fastighetsägare i kommunerna ska ha minst en sexkilos pulverbrandsläckare hemma, alternativt en vattenslang monterad på rulle för en snabb anslutning till vattenkranen.

- Nu har vi satt ned foten och bestämt vad som ska gälla för brandskyddsutrustning i hemmen, säger Leif Andersson.

Men kraven gäller inte bara hemmen, utan alla privata fastighetsägare, kommunala bolag och enskilda hushåll i de tre kommunerna berörs av beslutet.

Räddningstjänsten rekommenderar att vända sig till sitt försäkringsbolag för inköp av brandskyddsutrustning. De varnar för oseriösa försäljare på marknaden som knackar dörr och tar oskäligt mycket betalt för utrustningen.

Eva Larsen
eva.larsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista