Borlänge

Kraftig SSAB-förlust

Stålbolaget SSAB redovisar en förlust på 1,1 miljard kronor för det tredje kvartalet. Det ska jämföras med en vinst på drygt 2,7 miljarder under samma kvartal i fjol.

Den förlust som SSAB gjort under kvartal tre är något mindre än vad analytiker som nyhetsbyrån Reuter talat med trott. Men under samma kvartal i fjol redovisade stålföretaget en vinst på drygt 2,7 miljarder kronor. Den jämförelsen ger en tydlig bild av vad finanskris och konjunkturras ställt till med för SSAB.

- Marknadsutsikterna är fortsatt svårbedömda, enligt VDn Olof Faxander.

I dagens delårsrapport skriver han att efterfrågan på stål visserligen visat tecken på en viss återhämtning, men det beror till stor del på att avvecklingen av lager slutförts snarare än en förbättrad marknadssituation hos kunderna.

Nu tror ändå Olof Faxander att det fjärde kvartalet ska bli klart bättre än det tredje. Han bygger den profetian på att företagets besparingsprogam med personalnedskärningar ska få ett större genomslag under dom tre sista månaderna av året.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista