Skidavgifterna i Hemus

Mora blir vägledande

Sedan en privatperson i Mora överklagat kommunens beslut att införa avgifter i skidspåren vid Hemus, bl a för delar av Vasaloppsspåren, kommer frågan att prövas juridiskt för första gången i Sverige. Vad Länsrätten i Falun sedan beslutar kan bli vägledande för resten av landet. Det får stor betydelse för allemansrätten.

På Naturvårdsverket bedömer man att det inte är lagligt att ta ut sådana här avgifter. Anna von Sydow är enhetschef på enheten för frilufsliv där:

- Vi bedömer att det inte är möjligt att ta ut tvingande avgifter på skidåkning eller annat ickemotoriserat åksätt på allemansrättslig mark.

Det finns andra kommuner som infört spåravgifter vid längdåkningsanläggningar. Men frågan har inte prövats rättsligt.

Det här är andra gången som Mora kommun försöker införa skidavgifter. Förra året drog man tillbaka beslutet sen en privatperson protesterat.

Men om det i år går ända till rättslig prövning kan länsrättens beslut bli vägledande för hela landet eftersom det här inte prövats tidigare.

Matilda Eriksson-Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista