Leksand

Chockad över uppmärksamheten

Ronny Borelius, läkare i Leksands IF, slår tillbaka mot den kritik han fått för att han vaccinerat ishockeyspelare. Han säger till nyhetsbyrån TT att han är chockad av uppmärksamheten. Jag har 30 års erfarenhet som läkare och har handlat efter god etik, säger han.

I tisdags vaccinerades merparten av ishockeyspelarna i Leksands IF. Helt i sin ordning enligt Borelius, som i det läget inte trodde det skulle vålla några rubriker.

- Jag gjorde en bedömning att flera av spelarna i laget var inom riskgruppen. Flera, bl a Pelle Prestberg, har astmaliknande problem och dessa är riskpatienter. Att många hockeyspelare har dessa problem beror på att de vistas mycket i kylig miljö, säger Borelius.

- Jag har 30 år som läkare bakom mig och har handlat rätt. Jag ångrar inte alls det jag gjorde. Inte det minsta, fortsätter han.

20 doser kvar

Borelius beställde 50 doser uppdelade på fem flaskor vaccin. Sedan de spelare som bedömdes som riskpatienter fått sin dos vaccinerades även andra spelare.

- När en flaska vaccin som innehåller tio doser öppnats måste den förbrukas inom 24 timmar, annars ska vaccinet hällas ut. Och jag tyckte det var dumt att hälla ut, säger Borelius.

- Jag har dessutom 20 doser kvar i kylskåpet på min mottagning och dessa kommer jag att lämna tillbaka till vårdcentralen. Enligt de uppgifter jag har fått är det ingen som kommer att bli lidande, fortsätter han.

"Smiter inte"

Borelius har fått mycket kritik för sitt handlande, från Socialstyrelsen, Riksidrottsförbundet och Ishockeyförbundet. Rubrikerna i medierna har varit braskande.

- Jag blev chockad när jag såg tidningarna innan jag lämnade Sverige. Den resa jag gjort har varit planerad sedan lång tid tillbaka. Meningen var att jag och min fru Gun-Britt skulle åkt tillsammans men hon var tyvärr tvungen att stanna hemma sedan hennes mamma opererats akut. Så jag har inte alls smitit ifrån något, säger Borelius som befinner sig i Florida på semester. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista