NYTT FÖRSLAG

Lastbilar ska bort från vägarna

40 000 lastbilar kan försvinna från Dalarnas vägar per år om länets företag samarbetar och satsar på tågtransporter. Det förslår Transportforskningsgruppen, TKF, i Borlänge som pekar på flera fördelar med förslaget. Bland annat kan länets företag minska koldioxidutsläppen.

- Dels handlar det om vinster för företagen men främst vinster för vår miljö, säger Monica Lundin, vd för Transportforskningsgruppen.

40 000 lastbilar kan försvinna från Dalarnas vägar per år om länets företag samarbetar och gemensamt lastar sina varor på godståg istället för som idag på egna lastbilar för transporter till och från Dalarna.

För att det här ska bli verklighet behövs det byggas terminaler för omlastning av varor i Borlänge, Grängesberg och Rågsveden. Responsen från länets företag är att de är positiva till transportsamarbetet. Erik Bransell är infrastrukturstrateg på Falun Borlänge-regionen som gett TFK i uppdrag att ta fram studien. Han hoppas att det här kan bli en verklighet:

- Jag tycker vi ska göra det här för att minska koldioxidutsläppen. Det kommer att göra att Dalarna som region blir starkare konkurrensmässigt, säger Erik Bransell, från Falun Borlänge-regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista