Jägarönskemål

Alla vargar i reviret ska skjutas

Alla vargar i ett revir måste skjutas, annars får man inte något resultat. Det anser de tre jaktvårdskretsarna i Orsa, Rättvik och Mora och har därför ansökt hos länsstyrelsen, om att få skjuta samtliga tiotalet vargar i reviret Siljansringen.

Bo Karlsson i Orsa jaktvårdskrets har tagit initiativet till ansökan.

– Ska man få något resultat, måste man ta ett revir i taget och skjuta ut.

– Skjuter man en eller två vargar i ett revir, kan det blir fel vargar och det blir problem, förklarar Bo Karlsson sin uppfattning.

Han säger att man vill göra det här för att skydda fäbodbruket och jakten i området.

Ansökan är ställd till länsstyrelsen, men där kan man ännu inte behandla den.

– Nej, den nya lagen är visserligen beslutad, men det är ännu inte klart hur den ska handläggas, säger landshövding Maria Norrfalk.

Men hon kommenterar ansökan så här:

– Det kan finnas olika metoder att arbeta på, antingen att skjuta bort hela revir, eller enstaka individer. Men det troliga är att någon form av kombination är det bästa.

Maria Norrfalk tillägger:

– Jag är lite förvånad att de kommer till oss med denna ansökan just nu, då den nya lagen inte börjar gälla förrän vid årsskiftet och innan dess kan vi inte göra något.

Lena-Maria Busk
lena-maria.busk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista