Älvdalen blir samekommun

Från och med nästa år så utvidgas det samiska förvaltningsområdet med 13 nya kommuner. Älvdalen är en av de nya.

Antalet samekommuner - eller samiska förvaltningsområden somd et egentligen heter - ökar från dagens 4 till 17 kommuner över hela det samiska området.

Nu startar Sametinget en informationskampanj för att informera om samers rättigheter i de här kommunerna. Ulla Barruk Sunna är kanslichef på sametinget:

- Det ger en möjlighet för alla att återta sitt språk. Det vill säga lära sig sitt språk.

Språklagen ger rätt till förskola, skola och äldreomsorg på samiska. Samer i alla åldrar ska dessutom kunna prata sitt språk i kontakter med myndigheter.

Ulla Barruk Sunna tror att det här stärker samiskan bl a eftersom staten och kommunerna måste utbilda personal i det samiska språket. Att informera samerna om den nya lagen gör nu sametinget en turne i hela sápmi.

Frågetecken

Den förra språklagen har funnits i snart tio år. Det har under tiden rests frågetecken om det verkligen är rätt väg att stötta samiskan med lagstiftning. Istället har många velat satsa pengarna på kurser, utbildning och språkbad.

Men Ulla Barruk Sunna menar att lagstiftning också ger konkreta resultat:

- Det här kommer att leda till att man satsar mycket mera. För nu kommer behovet mycket tydligare upp i dagen och myndigheterna kommer att ha skyldigheter att tillhandahålla möjligheter. En samiskspråkig personal inom de här förvaltningsområdena. Så att man ska kunna prata samiska.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista