Mordförsök på barnen inget HD-fall

Den 48-årige man från Västerdalarna, som dömts för fyra fall av mordförsök på sina tre barn får inte sin dom prövad av Högsta Domstolen. Domstolen har gått igenom materialet i målet och inte funnit några skäl att bevilja prövningstillstånd.

I juni dömdes mannen av Mora tingsrätt, som ansåg det styrkt att han en kväll i mars åkte ut med barnen i bil och sedan försökte döda alla tre genom att leda in avgaser i kupéutrymmet.

Enligt rätten var det också bevisat att mannen omedelbart därefter knivstuckit det äldsta barnen,  en åttaårig flicka.

48-åringen dömdes till rättspsykatrisk vård, sedan en undersökning visat att brotten begåtts under inflytande av allvarlig psykisk störning.

I ett överklagande till Svea Hovrätt hävdade 48-åringens försvarare, att det saknades bevisning för vissa påstådda omständigheter och att hans klient inte haft någon avsikt att döda eller skada.

Men hovrätten gjorde bara en mindre ändring i tingsrättens dom . Skadeståndet till de två yngsta barnen sänktes från 120 000 kronor till 110 000. Däremot fastställdes skadeståndet på drygt 140 000 kronor till det äldsta barnet.

I och med att Högsta Domstolen nu sagt nej till prövningstillstånd är det hovrättens dom som slutgiltigt gäller.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista