Nås

Starka protester mot fängelsedom

Domen på ett års fängelse mot en man från Nås som försommaren 2006 hjälpte en överfallen kvinna har väckt stora protester. Ett upprop på internet till stöd för mannen har samlat cirka 11 000 undertecknare.

Nåsbon ingrep när en man påverkad av droger oprovocerat angrep en kvinna i Nås. Nåsbon slog angriparen med en domkraft. Efter det första slaget slutade mannen med angreppet, men Nåsbon slog ytterligare ett slag - nu mot huvudet. Det slaget framkallade svåra skallskador. Nåsbon dömdes senare till ett års fängelse för att ha utdelat det andra slaget.

Nu har grannar och allmänhet i Nås startat ett upprop på Facebook på internet till stöd för mannen. Han bör få nåd och slippa fängelsestraff tycker de. Uppropet har hittills samlat närmare 11 000 namn.

Advokat hotad

Det var Mora tingsrätt som utdömde fängelsestraffet och så här säger lagmannen Lars-Erik Bergström om det stöd som mannen nu fått:

-  Jag har ingen speciell synpunkt på att folk som tydligen känner att något är fel vill visa vad de tycker genom en sådan här namninsamling.

Den skadade mannens advokat, målsägarbiträde, har blivit hotad med stryk. Hotet har polisanmälts. Han vill inte kommentera fallet i SR Dalarnas sändningar.

Lena Maria Busk
lena-maria.busk@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista