mora

Hembesök kollar komposter

Det fuskas med matavfallet i norra Dalarna. Många som påstår sig kompostera avfallet hemma i trädgården slänger det i stället i tunnan för brännbara sopor. Att kompostera sitt matavfall själv innebär att man tjänar 750 kronor om året i Mora. Men många fuskar och nu blir det hembesök.

Förra hösten gjordes stickprovskontroller i Mora, Orsa, Älvdalen och Malung-Sälen. Tunnor med brännbart avfall tömdes och man tittade vad som fanns i. Den kontrollen visade att många slänger sitt avfall i den vanliga tunnan för brännbara sopor. Värst var de som hade avtal om att kompostera hemma. I Mora får den som har egen hemkompost en rabatt på sophämtningsavgiften med 750 kronor om året.

En förklaring till fusket kan vara att man helt enkelt vill spara in kostnaden för en extra tunna för matavfall. En annan kan vara att många upptäckt att det är svårare att kompostera än vad man trodde.

- Det är därför vi nu går ut och erbjuder oss att hjälpa till och ge råd om hur man får komposten att fungera, säger Jonas Johansson som är miljöingenjör i Mora och samordnare för hembesökskampanjen.

Något straff för den som fuskat blir det inte. Kommunerna vill i första hand få bort matavfallet ur tunnorna med brännbart, då det är billigare att kompostera än att bränna. Och hemkompostering är bätttre än att skicka matavfallet till centralkomposten - det blir färre transporter. Men om fusket fortsätter kanske belöningen för hemkomposteringen sänks rejält.

- Det är något vi får titta på. Det kanske ska vara lägre skillnad så att det bara är entusiasterna som skriver avtal om hemkompost, säger Jonas Johansson.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista