Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Apoteksutförsäljningen

Privata tar över Dala-apotek

Publicerat måndag 9 november 2009 kl 10.10
Helen Rotman och Ann-Kristin Rehnstrand på apoteket Örnen i Mora som tas över av Kronans Droghandel. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg

I dag blev det klart att Kronans Droghandel köper elva apotek i Falun, Borlänge, Ludvika, Malung-Sälen, Mora och Säter. Apoteket Hjärtat tar över fem apotek: Borlänge, Grängesberg, Hedemora, Långshyttan och Orsa.

Kronans Droghandel, där Kooperativa Förbundet (KF) och finska läkemedelsgrossisten Oriola är ägare, köper 11 apotek här i Dalarna. Det handlar om apotek i sex kommuner - Falun, Borlänge, Ludvika, Malung-Sälen, Mora och Säter.

I hela landet har Kronans Droghandel fått köpa 171 apotek. Priset för de 171 apoteken, som har 931 anställda, uppgår till omkring 1,56 miljarder kronor kontant.

"Känns jättebra"

Kronans Droghandel har planer på att tillsammans med KF också öppna flera nya apotek.

Apoteket Örnen i Mora är ett av de apotek som Kronans Droghandel köpt. Där är personalen positiva till de nya ägarna:

- Det känns jättebra att ha fått ett besked idag, vi är positiva, säger Ann-Kristin Rehnstrand, apotekschef.

Helen Rotman är apotekstekniker:

- Den nya ägaren har väl insyn i apoteksarbete, så jag tror inte det blir några problem alls.

"För lågt pris"

Apotek Hjärtat tar över apotek i Borlänge, Grängesberg, Hedemora, Långshyttan och Orsa. Hjärtat ägs av det svenska riskkapitalbolaget Altor.

Samtliga apotek som ingått i den planerade försäljningen är sålda. Det totala försäljningspriset uppgår till 5,6 miljarder kronor.

- Jag tycker att det här priset, 5,9 miljarder kronor, för de här apoteken låter mycket lågt och under mina förväntningar, säger Pär Båtelson, före detta styrelseordförande för Apoteket AB.

Han och den övriga styrelsen fick i september sparken efter en tvist om regeringens nya ägardirektiv i september.

Fler nya ägare

Totalt är det fyra bolag som köper apoteken. Det är förutom Kronans Droghandel och Apoteket Hjärtat även Medstop Holding som ägs av Segulah -  också det ett riskkapitalbolag - och Vårdapoteket Norden, ägt av bland andra Wallenbergbolaget Investor. De två sistnämnda företagen äger inga apotek i Dalarna.

Köpen förutsätter att Läkemedelsverket och Konkurrensverket ger sitt godkännande.

Apoteket Hjärtat blir den största aktören med 208 apotek och en omsättning på 7,1 miljarder kronor och 1 500 anställda.

"Bättre öppettider"

- Jag tror att konsumenterna kommer att märka att det blir flera apotek. Bättre tillgänglighet, bättre öppettider, säger Eva-Britt Gustafsson, vd för Apoteket Omstrukturering AB.

- Sedan tror jag också att de nya apoteksaktörerna kommer att jobba med olika koncept. Flera av dem har ju en vårdinriktning och har jobbat inom de sektorerna. Jag tror att det kommer att hända mycket spännande saker inom de närmaste åren, säger Gustafsson.

dalanytt@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".