Småföretagarbarometern

Botten nådd för de små företagen

Konjunkturen för Dalarnas småföretag är fortsatt svag. Men botten är nu nådd och småföretagarna i länet tror att konjunkturen definitivt vänt uppåt om ett år.

Det är i höstens Småföretagsbarometer som organisationen Företagarna och Swedbank och Sparbankerna gör den här profetian.

Hos länets småföretag arbetar 65 procent av alla privat sysselsatta i länet. En fjärdedel av företagen uppger att de det senaste året dragit ned på personal. Det är fler företag som varslat än som nyanställt. Det här är en utveckling som drabbat såväl tjänste- som industrisektorn, framför allt då industrin.

Men samtidigt har ändå företagens orderstockar återigen ökat. Drygt en tredjedel - 34 procent närmare bestämt - uppger att de har en växande orderingång och Dalarna är ett av få län som kan uppvisa det.

67 procnet - alltså två tredjedelar av länets småföretagare - säger sig ha goda möjligheter att expandera på sikt. Det är framför allt länets tjänsteföretag som ser möjligheter att växa. Det största hindret för tillväxt i det här avseendet är den svaga efterfrågan men dessutom finns hos rätt många företag en ovilja att bli större.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".