LUDVIKA

Ludvikafamilj riskerar att splittras

Kanya Muneza Amick, från Ludvika, riskerar att tvingas lämna sin familj. Hennes man och dotter har båda beviljats asyl men inte Kanya. Nu måste hon resa tillbaka till Burundi för att få uppehållstillstånd och där riskerar hon att mördas.

Kanya Muneza Amick kom till Sverige från Burundi för tre år sedan. Här träffade hon Augustin Ninganza, också han är från Burundi, och de fick en dotter som nu är nio månader gammal. Augustin och dottern har beviljats asyl men inte Kanya.

- Hela min familj är dödad. Om jag åker dödar dom mig också, säger Kanya.

Migrationsverket anser inte att det finns tillräckligt starka skäl för att Kanya ska få skydd i Sverige. För att familjen ska kunna vara tillsammans i Sverige måste hon åka tillbaka till Burundi för att ansöka om uppehållstillstånd. Hennes sambo Augustin är mycket orolig.

- Vi kan inte sova. Hur ska jag överleva om hon blir dödad, säger Augustin.

Johan Rahm, presschef på Migrationsverket, förstår att det här kan tyckas vara onödigt byråkratiskt. Men reglerna säger att Kanya måste vara i ett annat land för att göra en ansökan och därmed tvingas hon vara skild från sitt lilla barn under en lång tid.

- Det här har vi också reagerat på från Migrationsverket och i en skrivelse till regeringen för ett par år sen har vi bett dom se över den här frågan, säger Johan Rahm.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".