Arbetsmarknaden

"Arbetslösheten bromsas in"

Nedgången på Dalarnas arbetsmarknad är på väg att bromsa in. Det skriver Arbetsförmedlingen i dag i sin rapport om läget i oktober.

I slutet av oktober var cirka 6 500 personer inskrivna som arbetslösa här i länet. Det motsvarar 3,8 procent av befolkningen i åldrarna 16-64 år. Det innebär en ökning med ungeför 2 000 personer på ett år.

I landet som helhet var arbetslösheten 4,2 procent.

Även om man räknar in de som deltar i program med aktivitetsstöd - alltså inte har något reguljärt jobb - så är läget bättre här i länet än i riket.

När det gäller ungdomar handlar det nu om en arbetslöshet på 6,7 procent i gruppen 18-24 år. Men enligt Jan Sundqvist, som är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen, är många ungdomar bara arbetslösa under en kort period. Ofta hinner deras situationen lösa sig under de tre första månaderna av arbetslöshet.

- Det märks att nedgången på arbetsmarknaden i länet bromsar in, säger Jan Sundqvist.

Turismen tror på en ny rekordsäsong. Det för med sig positiva effekter för andra delar av länets näringsliv kan man läsa i dagens rapport.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".